Механізм виплати пенсій громадянам на непідконтрольних територіях презентовано в Сєвєродонецьку

25.04.2017 08:58
Распечатать новость Уменьшить шрифт Увеличить шрифт
Механізм виплати пенсій громадянам на непідконтрольних територіях презентовано в Сєвєродонецьку

В Сєвєродонецьку наша команда разом з партнерами представила механізм виплат пенсій громадянам, які проживають на тимчасово непідконтрольній уряду України території Донбасу. Цей механізм був розроблений в рамках підгрупи при Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб за участі представників громадських та міжнародних організацій.
У публічному обговоренні Механізму в Сєвєродонецьку взяли участь представники Пенсійного фонду, соціального захисту, представники національних та міжнародних організацій та модерувався експертами Норвезької ради у справах біженців.
“Хочу підтвердити і продовжую наполягати на нашій позиції: пенсія – це страхова виплата, яка гарантується державою. Пенсія не є соціальною виплатою, тому її отримувати має право кожна людина. Те що відбувається зараз – численні верифікації МінФіну, Прикордонної служби, по лінії СБУ, по Ощадбанку – вже настільки заплутали людей, що не зрозуміло, куди йти і як часто верифікуватися. Потрібно зробити дуже просту та чітку схему як людям отримати свої виплати” – зазначила Ольга Лішик, заступниця Голови Луганської обласної державної адміністрації.
Присутня на презентації народний депутат України Наталя Веселова нагадала, що у Верховній Раді України нею разом з колегами-народними депутатами зареєстрований Законопроект 4257 щодо пенсійного забезпечення громадян України, які проживають у населених пунктах, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження, який зазначається, що виплата пенсій зазначеним громадянам України провадиться на підконтрольній Україні території в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, за умови подання щороку до 31 грудня заяви про продовження виплати.
Ольга Гвоздьова, координатор з адвокації ГО Донбас СОС представила огляд негативних наслідків відсутності такого механізму, практики європейського суду з прав людини, а також практики судових позовів в Україні та сам механізм до обговорення.
Запропонований механізм базується на наступних компонентах:
Для мобільних громадян:
Особа встає на облік в територіальному управлінні ПФУ за місцем звернення;
Особа раз на рік пише заяву на продовження виплати пенсії та проходить фізичну ідентифікацію на підконтрольній території;
Особа може отримувати пенсію/ проходити ідентифікацію в логістичних центрах / ЦНАПах на пунктах перетину лінїї розмежування.
При цьому нараховані суми пенсії виплачуються за минулий час без обмеження будь-яким строком.
Для немобільних громадян: пенсійні виплати мають здійснюватись при організаційній допомозі міжнародних гуманітарних організацій:
Представник міжнародної організації засвідчує наявність довіреної особи чи виконує функції такої довіреної особи;
Фізична ідентифікація за сприяння міжнародної організації та використання сучасних технологій – за досвідом Грузії через Skype;
Можливість переведення частини пенсій у натуральний вигляд.
Коли з екрану телевізору Павло Розенко чи Андрій Рева говорять про те, що механізму виплат для громадян, які проживають на тимчасово непідконтрольних територіях не існує, вони кажуть неправду. Цей механізм вже давно працює, тільки недолуго, зобов’язуючи громадян отримувати при цьому довідку переселенця. Через це і ризик зловживань на отриманні адресної допомоги для ВПО тими, хто ВПО не є, і постійні нові процедури контролю, верифікації, списки СБУ та фізичної ідентифікації…
Всі ці процедури контролю спрямовані на наслідки ситуації, а не причину – відсутність чіткого та прозорого механізму отримання пенсій громадянами, які проживають на тимчасово непідконтрольній території.
Такого прозорого і зрозумілого механізму вже давно зачекалися і пенсіонери, і переселенці, та і самі соціальні працівники. Саме такі процедури ми і пропонуємо в Механізмі виплати пенсій громадянам, які проживають на тимчасово непідконтрольній території Донбасу. Для мобільних громадян цей механізм можна запровадити вже найближчими місяцями. Було б тільки бажання у Кабінету міністрів, Міністерства соціальної політики, Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та ВПО дійсно працювати на благо всіх громадян та запроваджувати дієві та прозорі механізми, а не плодити процедури контролю, які тільки породжують проблеми.

Источник ДонбассSOS



Теги: , Северодонецк, механизм, выплаты, пенсии
    • Очаровательная Николь Кидман превратилась в другую знаменитую киноблондинку (ВИДЕО) Очаровательная Николь Кидман ...
    • Оскар-2014: лучший фильм года - "12 лет рабства" (ВИДЕО) Оскар-2014: лучший фильм года - ...
    • Сексуальная Навка и её мужчины приготовили новые трюки!  Сексуальная Навка и её мужчины ...
    • Топ-50 суперголов лучшего футболиста мира! Топ-50 суперголов лучшего ...

Вверх