Последние новости раздела

Сергій Жадан: «Я другий після Сосюри співець Донбасу!»

04.09.2009 16:12
Распечатать новость Уменьшить шрифт Увеличить шрифт
Сергій Жадан: «Дія нового роману відбувається на Донбасі!»
Сергій Жадан: «Дія нового роману відбувається на Донбасі!»

Так скромно представляв свої донбасівські вірші відомий український письменник Сергій Жадан, який сам народився і ріс в Луганській області.

Після гуляйпільського мистецького фестивалю він разом із членами об’єднання «Остання барикада» заїхав до Артемівська, щоб побалувати місцеву публіку сучасними віршами та яскравим перфоменсом. З письменником поспiлкувався журналicт «Донбасу».

- Сергію, чому саме до нас ви вирішили завітати?

- Нас давно запрошували в Артемівськ. Сюди, наскільки я знаю, мало хто приїздить із письменників, тому цікаво було побачити, хто збереться і що від нас хотітимуть. Останній раз в Артемівську я був ще в дитинстві, з батьком, і міста, на жаль, не пам’ятаю. Сподіваюся, тепер я буду тут частим гостем.

- А невелика кількість артемівської аудиторії (шістдесят слухачiв. - Прим. Г.А.) вас не здивувала?

- Ні, ні… Я підозрював, що буде менше, чесно кажучи. Якщо подібні акції в місті не відбуваються, не можна розраховувати на те, що прийде багато людей. Але це справа часу. Якщо їздити сюди регулярно, через пару років цей зал буде повним. Раніше в райцентрах були книжкові магазини. Тепер їх майже нема, а якщо є, то продають вони якісь детективи. А апетити людей, що цікавляться серйозною літературою, треба задовольняти. Це є нормальна державна культурна політика. Я от кілька років тому виступав в одному селі на півночі Італії, це колишня австрійська територія. Там всього кількасот мешканців, але вони мають величезну бібліотеку та культурний центр, що фінансуються з боку двох держав. І ці селяни можуть собі дозволити запрошувати письменників з усього світу. На літвечір там може прийти 10-20 осіб, але уряд розуміє, що 10 осіб - це теж живі люди.

- Днями ви презентували поетичну збірку «Лілі Марлен»...

- Це книга нових і вибраних віршів. До кожної поезії мій друг фотограф Ігор Нещерет підібрав певне зображення. Ми вважаємо її «поезо-карти-ною». Зараз я працюю над  романом. Перша частина вже готова, десь взимку чи на-весні вийде. Можу сказати, що дія відбува-ється на Донбасі.

- Ви наголошуєте на тому, що безробітний. Хоч з цього боку криза на вас не вплинула?

- Знаєте, на видання книжок не вплинула зовсім. Моє видавництво пережило першу хвилю фінансової кризи. Зачепила лише в побутовому плані.


Гаяне Авакян.

Теги: Донбасс, Донецкая область, книги, , поэт, литература, Луганская область, писатель, стихи, Сергей Жадан
    • Очаровательная Николь Кидман превратилась в другую знаменитую киноблондинку (ВИДЕО) Очаровательная Николь Кидман ...
    • Оскар-2014: лучший фильм года - "12 лет рабства" (ВИДЕО) Оскар-2014: лучший фильм года - ...
    • Сексуальная Навка и её мужчины приготовили новые трюки!  Сексуальная Навка и её мужчины ...
    • Топ-50 суперголов лучшего футболиста мира! Топ-50 суперголов лучшего ...

Вверх