Аналітик Валентин Краснопьоров: "Нам потрібна контреліта"

06.11.2016 07:00
Распечатать новость Уменьшить шрифт Увеличить шрифт
Аналітик Валентин Краснопьоров: "Нам потрібна контреліта"

Аналітик, координатор руху "Сильні громади" Валентин Краснопьоров, який раніше розповів, як його від донецьких подвалів врятував представник Антимайдану, як на Донеччині після арешту голови міста Торецька йдуть на контакт більшість міськрад, а також прокоментував перспективи виборів на окупованому Донбасі, пояснив, як українцям добитися реальних політичних змін в структурі країни.

Ось, що розповів Валентин екслюзивно donbass.ua:

- Проблема в тому, що окрім олігархічних і кланових структур в країні більше немає серйозно організованих груп. Практично немає всеукраїнських рухів чи партій, як мають силу і не контролюються олігархічними групами. Допомагає їм і монополізація в ЗМІ, і монополізація фінансового і виробничого ресурсу.

Аби змінити ситуацію, треба сформувати контреліту, яка має опиратися на організовані форми населення. Форми ці бувають різні. До прикладу, в Бразилії і Тунісі така контреліта опиралася на робочі профспілки. В Польщі на більшу соціальну групу: робочих і власників землі (там колгоспи не створювалися).

В Україні такою соціальною групою може стати малий і середній власник, або середній клас. Але, знов таки, для його кристалізації і організації потрібен час.

Хоча вже наслідки цього є: в багато міськрад країни пройшли депутатами саме платформи середнього класу: "Сила людей" в Маріуполі, "Самопоміч" в Слов’янську, "Сила Людей" в Кривому Розі, "Демальянс" в Новогродівці, тощо.

Звісно, є ще одна соціальна група, яка може надати контреліту - мілітаризвована частина суспільства. Але відсутність військової традиції і елітарності у війську не дають їй організуватися.

Тому, я гадаю, все ж у нас буде схожий до Польщі рух, коли свідомі громадяни, які мають власність і бажання будувати вільний ринок і демократію, стануть соціальною базою до нових політичних партій і сформують нову еліту. Але для цього всього потрібен час. А також наша діяльність на його прискорення. Особливо у плані економіних прав всіх українців. До речі, децентралізація таким процесом теж є. Вона спускає ресурс на низи, що дає більше шансів людям за нього боротися, а отже ефективніше використовувати.

Просто ж знести стару еліту нічого доброго не зробить. Це введе нас до хаосу, адже втратимо погану еліту і не набудемо гарної. Зараз нам треба організовуватися, формувати нову еліту і шукати союзників в старій. Тих, які готові приймати нові умові і верховенство права.


Андрей КРИВЦУН.

Теги: политика, Украина, Донбасс, демократия, элита, кланы
    • Очаровательная Николь Кидман превратилась в другую знаменитую киноблондинку (ВИДЕО) Очаровательная Николь Кидман ...
    • Оскар-2014: лучший фильм года - "12 лет рабства" (ВИДЕО) Оскар-2014: лучший фильм года - ...
    • Сексуальная Навка и её мужчины приготовили новые трюки!  Сексуальная Навка и её мужчины ...
    • Топ-50 суперголов лучшего футболиста мира! Топ-50 суперголов лучшего ...

Вверх