На Луганщині з’явились рослини, занесені з Бурятії та Псковської області (ВИДЕО)

23.05.2017 09:22
Распечатать новость Уменьшить шрифт Увеличить шрифт
На Луганщині з’явились рослини, занесені з Бурятії та Псковської області (ВИДЕО)

Як рослини з Бурятії та Псковської області могли потрапити на територію Луганської області?
За словами кандидатки біологічних наук Оксани Кучер, дослідження охоплювали північ Луганської області. «Нами було виявлено, що з воєнною технікою та переміщенням людей відбувається і занесення нових видів рослин, які раніше не зростали не території регіону», — розповідає вона.
Раніше при занесенні таких рослин дуже велику роль відігравав фураж, яким тоді годували тварин. Перші такі знахідки на території Старобільського степу були виявлені ще під час Другої світової війни. Так, наприклад, вид Grindelia squarrosa має північноамериканське походження. Ймовірно, цей вид потрапив на територію Старобільського степу з фуражем, який прийшов по ленд-лізу під час Другої світової війни.
«Одним з завдань моєї роботи було складання карт поширення видів. Загалом було складено 370 карт чужорідних видів рослин. Ці дані тепер є відправною точкою для подальших досліджень. Зараз проводити дослідження дуже складно, але коли ситуація стабілізується, це буде нове цікаве дослідження», — додає науковиця.
Що стосується видів рослин, які були занесені на територію Луганщини з Бурятії та Псковської області, то, як правило, це однорічні рослини.
«Справа в тому, що однорічні рослини за досить короткий термін можуть натуралізувати в нових умовах. Головний критерій натуралізації — вони здатні в нових умовах давати насіння, яке проростатиме і формуватиме стійкі популяції рослин. Ці рослини спочатку займають порушені екотопи. Чому війна сприяє їх поширенню? Технікою порушується дуже багато рослинного покриву. З’являються розорані ділянки. Природна рослинність там відсутня, і ці види, за рахунок того, що в них з’явилася пуста еконіша, займають цю вільну територію. В подальшому може виникнути така ситуація, як з амброзією полинолистою, яка повністю натуралізувалася і входить в усі екотопи, які існують», — пояснила кандидатка біологічних наук Оксана Кучер.

Источник hromadskeradio.org



Теги: Донбасс, растения, Бурятия, танки
    • Очаровательная Николь Кидман превратилась в другую знаменитую киноблондинку (ВИДЕО) Очаровательная Николь Кидман ...
    • Оскар-2014: лучший фильм года - "12 лет рабства" (ВИДЕО) Оскар-2014: лучший фильм года - ...
    • Сексуальная Навка и её мужчины приготовили новые трюки!  Сексуальная Навка и её мужчины ...
    • Топ-50 суперголов лучшего футболиста мира! Топ-50 суперголов лучшего ...

Вверх