Гучний суд по вбивству Манзіка, - поліція розповіла про події (ВІДЕО)

30.06.2016 11:21
Распечатать новость Уменьшить шрифт Увеличить шрифт
Гучний суд по вбивству Манзіка, - поліція розповіла про події (ВІДЕО)

Про тактику, яку обрала «група підтримки» обвинувачуваних та заходи, вжиті поліцією для втримання правопорядку у залі засідань, розповіли офіцери, відповідальні за конвоювання заарештованих та забезпечення публічного правопорядку під час судового процесу.

Про це пише відділ комунікації ГУНП в Донецької області.  

26 червня за зверненням Приморського суду до Головного управління Національної поліції в Донецькій області з числа поліцейських главку було зібрано групу конвоювання для забезпечення доставки шести підозрюваних у справі про вбивство працівника СБУ Віктора Мандзика до зали засідань для розгляду питання про обрання їм запобіжного заходу.

Біля стін суду зібрались рідні підозрюваних, місцеві активісти та молоді люди у камуфльованому одязі – «група підтримки», як виявилось - зі зброєю. Зброя врешті-решт вистрелила. Інцидент стався 26 червня біля будівлі Приморського суду та був задокументований правоохоронцями. Дивом ніхто не отримав поранення.

 

 

Враховуючи ці обставини та погрози, які почали надходити до суддів та сторони обвинувачення, Приморський суд звернувся до начальника поліції Донеччини В’ячеслава Аброськіна з вимогою виділити працівників для забезпечення публічного порядку й безпеки всіх учасників процесу. За наказом генерала на місце було направлено співробітників спецпідрозділівполіції.

Групу конвою очолював підполковник поліції Павло Свір.

- Обрана захистом тактика була очевидною - не дати можливості суду винести рішення, – розповідає Павло Свір. - У перший день розпочались відводи суддів, не з’являлись викликані свідки, підслідні скаржились на те, що голодні. Доходило до абсурду. Конвойні, які заступили на службу, запропонували їм свої сухпайки, але обвинувачувані затребували на них документи – акти прийому-передачі, сертифікати якості й так далі. Врешті-решт ми звернулись до слідчого ізолятору, звідки було виділено співробітника, який забезпечував годування підслідних.

Весь день 26 червня у залі засідань чергували медики, оскільки всі шестеро неодноразово скаржились на погіршення самопочуття. Вже ввечері п’ятьох з шести підслідних у зв'язку з постійними скаргами на високий тиск (у свої 20 – 30 років) доставили до лікарні. Рідні проривались до госпіталізованих підслідних, телефонували на спецлінію 102, намагались дискредитувати поліцейських з конвою.

Після обстеження медики не підтвердили погіршення стану здоров'я підозрюваних, тому зранку 27 червня пацієнти були виписані з медичного закладу для подальшої присутності на судовому засіданні.

Під час перевезення підслідних до зали суду їх родичи, в більшості - жінки, намагалися блокувати службовий автомобіль, перешкоджали діям поліцейських.

- Рідні підозрюваних були налаштовані рішуче, але нам вдалось відтіснити людей та дати можливість транспорту вирушити у напрямку суду, - розповідає Павло Свір, який на подвір’ї лікарні взяв увесь «негатив» на себе.

Вже за годину учасники цього інциденту намагались скористатися ситуацією та заявляли, що отримали травми під час сутички з поліцейськими.

Цікаво, що одна з жінок, яка впевнено розповідала ЗМІ, що саме підполковник Свір зламав їй руку, на відеозапису подій у лікарні навіть не підходила до поліцейського.

До речі, за час розгляду питання щодо продовження арешту підозрюваним у вбивстві Віктора Мандзика до поліції надійшло більше 20 заяв від групи підтримки підслідних, які стверджували, що були побиті поліцейськими. Тривають перевірки за всіма заявами.

 

Враховуючи те, наскільки швидко накалювались події та які настрої витали у залі суду, заради безпеки учасників процесу в приміщенні чергували поліцейські.

- Хвилювання у залі засідань спалахували миттєво, - говорить РоманОсуховський, який очолив групу, що забезпечувала публічний порядок під час судового процесу. – На адресу суддів, співробітників прокуратури й поліції лунали звинувачення та погрози. Хтось один починав голосити, його підхоплювали ще 20 чоловік. Ніхто з присутніх навіть не бажав розібратись у ситуації.

На фоні загальної істерії близько 17:00, коли судді знаходились у дорадчій кімнаті, адвокат підзахисних налаштував натовп на те, що рівно о 17:10 закінчується термін арешту підслідних.

- Група підтримки створювала ажіотаж й чекала визначеного часу, щоб влаштувати масові безлади та дати можливість обвинуваченим покинути зал судових засідань, - зазначив Роман Осуховський.

Підслідні розпочали ламати нижній периметр спецприміщення, в якому знаходились, й виламувати решітки. Присутні жінки підійшли впритул до огорожі.

Розуміючи, що ситуація напружена до межі, правоохоронці, які чергували у приміщенні, намагались вмовити людей зупинитись та дочекатись повернення суддів. Завданням поліцейських було заспокоїти присутніх та уникнути силового розвитку подій.

Однак ніхто з присутніх не реагував на зауваження співробітників поліції. Обвинувачені покинули огорожу і намагалися вийти з залу засідань. Ситуація вимагала від поліції адекватної реакції.

За наказом начальника поліції Донеччини В’ячеслава Аброськіна, який виїхав на місце події, бійці спецпідрозділу поліції повернули підозрюваних на місця та відновили правопорядок. Підслідні залишились під вартою до остаточного оголошення рішення суду.

Після проведення огляду місця правопорушення та опитування свідків Приморським відділенням поліції було надано правову оцінку подіям у Приморському суді. Було відкрите кримінальне провадження за ст. 393 Кримінального кодексу України – «Втеча з місця позбавлення волі або з-під варти».

Після закінчення слідчих дій суд 28 червня продовжив свою роботу у штатному режимі.

 

Підсумок триденного цілодобового чергування поліцейських - судді змогли завершити розгляд питання та у спокійній обстановці оголосити своє рішення. Підозрювані залишились під вартою ще на 60 діб.

Ніхто з присутніх «активістів» не призивав до порядку, а навпаки підбурювали матерів, дружин підозрюваних, даючи їм надію, що безладом можна врятувати своїх близьких від покарання.

За всі три доби жоден з активних захисників підозрюваних навіть не згадав та не виявив поваги до дружини та двох дітей вбитого Віктор Мандзіка, які чекають на законне рішення та заслуговують на цивілізований хід судового процесу, що має визначити ступінь вини кожного з підозрюваних та призначити покарання.

Нагадаємо, офіцера СБУ було розстріляно 21 березня 2015 року на одній з вулиць Волновахи. Під час спільної спецоперації поліції та Служби безпеки України були затримані учасники злочинної групи на чолі з ватажком за прізвиськом «Адвокат». Наразі зібрана вся необхідна доказова база, речові докази, які незаперечно доводять причетність 6 громадян, мешканців різних міст України, до загибелі Віктора Мандзіка.

Крім того, поліцейськими була встановлена причетність злочинців ще до низки тяжких та особливо тяжких кримінальних правопорушень, скоєних у період їх перебування у добровольчих підрозділах. За місцями мешкання зловмисників проведені обшуки: вилучено арсенал зброї (автомати, кулемети, гранати, тротилові шашки, набої), викрадене майно та «віджатий» автотранспорт.

Всі докази спрямовані до суду. Розгляд справи призначено на 7 липня.





Теги: Донбасс, суд, полиция
    • Очаровательная Николь Кидман превратилась в другую знаменитую киноблондинку (ВИДЕО) Очаровательная Николь Кидман ...
    • Оскар-2014: лучший фильм года - "12 лет рабства" (ВИДЕО) Оскар-2014: лучший фильм года - ...
    • Сексуальная Навка и её мужчины приготовили новые трюки!  Сексуальная Навка и её мужчины ...
    • Топ-50 суперголов лучшего футболиста мира! Топ-50 суперголов лучшего ...

Вверх