Окупанти Донбасу використовують переносні "Гради"

07.08.2016 20:40
Распечатать новость Уменьшить шрифт Увеличить шрифт
Окупанти Донбасу використовують переносні "Гради"

Незаконні збройні формування на Донбасі активно використовують заборонене Мінськими угодами озброєння.

Ось, що розповів прес-офіцер української сторони СЦКК підполковник Вадим БАКАЙ:

"5 серпня поточного року спостерігачі української сторони СЦКК задокументували факт застосування НЗФ реактивних снарядів. Про це свідчать рештки боєприпасів, знайдені на місці їх падіння, у 500 м від південно-західної околиці населеного пункту Богданівка. Зокрема елементи дюралевих корпусів та частки двигунів.
Водночас, розміри воронок, що утворились у результаті ведення противником вогню, вказують на збільшену вагу вибухової речовини боєприпасів, або використання речовини підвищеної могутності.
Також зафіксовано, що снаряди мають укорочену довжину, порівняно зі звичайними, що є нетиповим для боєприпасів відомих РСЗВ.
Встановлено, що підривники снарядів встановлені на осколкову дію, внаслідок чого, разом із посиленою уражаючою дією й отримано значні за розмірами ділянки пошкоджень поверхні навколо вхідного тунелю від снаряду.
Сукупність отриманих даних дає підстави констатувати, що НЗФ застосовують проти українських військ та мирного населення переносні реактивні установки "Град-П".
Української стороною СЦКК вже зафіксовано декілька випадків застосування НЗФ такої зброї, яка, схоже, знову поставляється "російським воєнторгом" на Донбас і активно опановується бойовиками ОРДО. При цьому, російські куратори бойовиків, не шкодують для них всього розмаїття реактивних снарядів, що виробляються російським оборонним підприємством "НПО "Сплав" (м. Тула).
Результати кратерного аналізу, проведеного офіцерами-спостерігачами на місці події показали, що вогонь по селищу Богданівка вівся з населеного пункту Петрівське, яке знаходиться на території ОРДО.
Даний факт викликає неабияку стурбованість української сторони, адже саме цей район розглядається як один з можливих районів розведення сторін, у зв’язку з чим, найближчим часом сюди очікується візит першого заступника голови СММ ОБСЄ в Україні Олександра Хуга, маршрут поїздки якого в даному районі, пройде від Волновахи через Богданівку у напрямку Петрівського.
Детальне вивчення місць розривів снарядів на місцевості свідчить, що вони розташовані паралельно дорозі Богданівка - Петрівське і можуть бути розцінені як підготовлені "точки зустрічі" на маршруті для можливого ураження артилерією рухомих цілей.
При цьому чіткі воронки можуть слугувати виразними орієнтирами для БПЛА, за допомогою якого, може здійснюватись коректування вогню.
Також не виключено, що переміщуючи переносні реактивні установки "Град-П" й ведучи з них турбуючий вогонь, бойовики намагаються відвернути увагу спостерігачів від потужної групи артилерії НЗФ, що активно діє в районі Стила – Петрівське – Гранітне.
При цьому, переносні "Гради" лише імітують вогневу активність, у той час, як далекобійна артилерія (самохідні артилерійські установки 2с3, калібру 152 мм) веде вогонь з інших районів вогневих позицій, які ретельно маскуються бойовиками, розташовуючись у населених пунктах, зокрема, в Докучаєвську та Стилі".


    • Очаровательная Николь Кидман превратилась в другую знаменитую киноблондинку (ВИДЕО) Очаровательная Николь Кидман ...
    • Оскар-2014: лучший фильм года - "12 лет рабства" (ВИДЕО) Оскар-2014: лучший фильм года - ...
    • Сексуальная Навка и её мужчины приготовили новые трюки!  Сексуальная Навка и её мужчины ...
    • Топ-50 суперголов лучшего футболиста мира! Топ-50 суперголов лучшего ...

Вверх