Танкісту, загинувшему в боях за Піски, дали Героя України

11.09.2016 11:30
Распечатать новость Уменьшить шрифт Увеличить шрифт
Танкісту, загинувшему в боях за Піски, дали Героя України

Сьогодні, 11 вересня, коли Україна святкує День танкіста, стало відомо, що президент Петро Порошенко підписав Указ про присвоєння звання Герой України з удостоєнням ордена "Золота Зірка" капітану Олександру Лавренку посмертно.

Командир танкової роти танкового батальйону 93 окремої гвардійської механізованої бригади оперативного командування "Південь", капітан Лавренко удостоєний високої державної нагороди за виняткову мужність, героїзм і самопожертву, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі.
21 липня 2014 року у боях за селище Піски (Донецька область) екіпаж танка, яким командував капітан Лавренко у складі зведеної танкової роти при підтримці механізованого взводу вів бій по захопленню опорного пункту терористів, що дало б можливість закріпитися на підступах до обласного центру підрозділам Збройних Сил України у Донецькому аеропорту. Увірвавшись у селище, екіпаж танка капітана Лавренка знищів опорний пункт терористів та два ворожі мінометні розрахунки. Захопивши блокпост, екіпаж прикривав вогнем механізований підрозділ.
Отримавши інформацію про початок контратаки терористів, Лавренко без коливань одним із перших, висунувся на імовірний рубіж, відірвавшись далеко вперед від інших танків роти. Терористи відкрили по танку вогонь із гранатометів, кулеметів та автоматів. Ухиляючись від вразливого вогню, бойова машина потрапила на потужний фугас. Капітан отримав важкі поранення, однак не здався ворогу та не допустив захоплення ним бойової машини.
Олександр підірвався в танку разом з екіпажем...

Завдяки діям екіпажа вдалося не допустити контратаки підрозділу терористів «Кальміус» — це надало змогу підрозділам групи 93-ї бригади закріпитись та виконати бойове завдання.

Олександр похований в Лозовій Харківської області, звідки він родом...

Читайте также:

Как погибали на донбасском фронте украинские танкисты-герои



Теги: Донбасс, бой, танк, герой Украины, Пески

Вверх