На Донеччині після арешту голови міста Торецька йдуть на контакт більшість міськрад

05.11.2016 09:27
Распечатать новость Уменьшить шрифт Увеличить шрифт
На Донеччині після арешту голови міста Торецька йдуть на контакт більшість міськрад

Координатор руху "Сильні громади" Валентин Краснопьоров, який раніше розповів, як його від донецьких подвалів врятував представник Антимайдану, повідомив про вплив громадських організацій на місцеву владу Донеччини.

Ось, що розповів Валентин екслюзивно donbass.ua:

- Вплив серйозний - з тенденцією на зростання. По суті, в Україні нарешті перевертається парадигма з "люди для влади" на "влада для людей". Останній підхід потребує безпосередньої участі громадян у прийнятті рішень, контролі, впливі і таке інше. Сьогодні міста на Донеччині по-різному розвиваються в цьому напрямку. В Маріуполі, Краматорську, Слов’янську, Торецьку громада більш активна. Громадські організації, рухи, об’єднання, дають розуміння місцевим політикам, що зловживання на грошах громадян вже не пройде. Досліджуються системи електронних закупівель, звітів, тощо. Люди в Слов’янську чи Краматорську беруть активну участь у розробці стратегії розвитку міст. До речі, та ж торецька громада стала основною запорукою арешту голови міста Слєпцова, який підозрюється в сепаратизмі і в зловживаннях.

Звісно, в Донецькій і Луганській області не без проблем. Є міста, де громадська активність тільки зароджується, зокрема в Костянтинівці, чи Курахово. Але все ж, в громадах активність росте.

Процес активізації залежить від багатьох факторів: соціально-економічний стан, час суспільства в демократичній площині, світовий тренд до децентралізації процесів і багато іншого. Наше ж завдання - активізувати і надати діючи інструменти до діяльності. Найкращий засіб: показати громадянину, що він може вирішити нагальну проблему, проявивши громадську активність. Працюючи з громадою Слов’янська по зруйнованому війною мосту, ми збирали підписи, зверталися до міністерств і депутатів і таке інше. Зараз міст, який довгий час був зруйнований, почали ремонтувати. Саме такими успішними прикладами і активізуються люди.

...Після арешту голови міста Торецька тенденція до співробітництва значно посилилась. Міськради відкривають документи, вводять потрібні нормативно-правові акти. В Бахмуті прийняли положення про конфлікт інтересів, в Добропіллі ввели відеотрансляцію засідань, висвітлили фінансові документи, поставили таблички роз’яснення роботи міськради. В Слов’янську теж висвітлили більшість документів, яких не вистачало (бюджет зі змінами, рішення завчасно, тощо). В Краматорську відбулись зміни, в Лимані, в Покровську, тощо.

Більшість міськрад прийняло електронні петиції. В Торецьку і Новогродівці після наших звернень взагалі сформували нові сайти, виділивши кошти з місцевих бюджетів. Тобто, ситуація йде позитивна.

Але, наприклад, в Дружківці голова міста до тепер важкий до комунікацїі. Причина того, думаю, наближення до голови ОВЦА. Гнатенко відчуває себе захищеним, тому і важко співпрацює.


Андрей КРИВЦУН.

Теги: Донбасс, контроль, сепаратизм, общественники, местная власть, Торецк, Сильные громады, Валентин Красноперов
    • Очаровательная Николь Кидман превратилась в другую знаменитую киноблондинку (ВИДЕО) Очаровательная Николь Кидман ...
    • Оскар-2014: лучший фильм года - "12 лет рабства" (ВИДЕО) Оскар-2014: лучший фильм года - ...
    • Сексуальная Навка и её мужчины приготовили новые трюки!  Сексуальная Навка и её мужчины ...
    • Топ-50 суперголов лучшего футболиста мира! Топ-50 суперголов лучшего ...

Вверх