Переселенцев не будут проверять на дому, но будут проверять в Ощадбанке

14.11.2016 07:50
Распечатать новость Уменьшить шрифт Увеличить шрифт
Переселенцев не будут проверять на дому, но будут проверять в Ощадбанке

Проверять переселенцев на дому не будут. Минсоцполитики планирует проводить проверки другого рода.
Как сообщает hromadskeradio.org,такое решение принято в результате рассмотрения жалобы переселенки, которая живет и работает в Киеве.
У нас в студии координатор по развитию общественной организации Донбасс-SOS Ольга Гвоздева, и переселенка, которая подала жалобу, Ольга Антоненко.
Министерство социальной политики планирует изменить порядок проверки переселенцев.
Речь идет об отмене проверок на дому для подтверждения места жительства людей, которые работают или учатся на дневном отделении в вузе.
Об этом во время правительственной горячей линии сообщил заместитель министра социальной политики, руководитель аппарата Виктор Иванкевич.
Александр Близнюк: Как произошло так, что Министерство сразу же отреагировало на вашу жалобу?
Ольга Антоненко: Как только начала работать горячая линия, я набрала номер телефона, и мне сразу ответил заместитель министра Виктор Иванкевич. Я рассказала, что я 21 июня написала заявление в Управление труда и соцзащиты населения о продлении на следующий полгода адресной помощи, но дождалась проверку только 23 августа. Одновременно с написанным заявлением я предоставила справку с места роботы в школе. На тот момент, когда я писала заявление, я была в отпуске, но отпуск закончился, никто не пришел, и я не могла себе представить, как они меня найдут, если я работаю.
И вообще мне было непонятно, почему мы должны доказывать, что мы еще здесь и никуда не уехали.
Татьяна Курманова: Комиссия должна прийти в установленные законом 15 дней. Что делать, если они приходят позже? Это уже незаконно?
Ольга Гвоздева: Насправді, вони завжди приходять пізніше, тому що в соціальній службі не вистачає інспекторів, щоб прийти до такої кількості зареєстрованих осіб. Коли цю процедуру приймали, не було громадського обговорення, і ми виступили категорично проти більшості норм цієї постанови.
А потім ми дізналися, що так само не обговорювались ця процедура з Управліннями соцзахисту на місцях. Наприклад, пан міністр в липні приїхав в Донецьку область, і вже там отримав з місцевого Управління соцзахисту зауваження і правки до цієї постанови. І одна з правок стосувалася якраз працевлаштованих людей та тих, хто вчиться на підконтрольній території і можуть довести, що вони тут проживають, тому їх не потрібно перевіряти.
Александр Близнюк: Не вносят ли такие, безусловно, позитивные изменения, неразбериху и без того сложную регистрацию переселенцев?
Ольга Гвоздева: Ту, зміну, яку пан Іванкевич пообіцяв, ще не внесено. Так, це публічна обіцянка, і ми сподіваємось на подальших дії з боку Міністерства соцполітики. Щодо безладу, я би сказала, що навпаки, ми маємо якомога спростити механізм перевірки і перебування тут громадян, які перемістилися.
Александр Близнюк: Каким образом можно упросить эту систему?
Ольга Гвоздева: Наші пропозиції прості. В нас є адресна допомога внутрішньо переміщеної особи на оренду житла і комунальних послуг, тому механізм перевірки потрібен тільки по цій адресній допомозі. Вся інша допомога не потребує перевірки. Також не потрібно перевіряти умови на дому, якщо людина може підтвердити, що вона мешкає тут. Також ми проти того, що СБУ і Нацполіція може прийти з перевіркою, якщо є інформація, що людина не проживає. Адже як це пов’язано з соціальними виплатами, незрозуміло.
В нас є багато звернень від громадян про те, як ця постанова не працює на практиці.
Ольга Антоненко: В основном люди жалуются на то, что им открытым текстом говорят, что нужно сидеть дома и ждать проверки. Но у людей бывают разные жизненные ситуации: люди работают, находятся в больнице, находятся вне дома, так как ухаживают за больными родственниками, которые проживаю по другому адресу и т. д.
Татьяна Курманова: Каким образом сделать так, чтобы это постановление не было таким дискриминационным?
Ольга Гвоздева: Ця постанова тільки ускладнює життя внутрішньо переміщеним особам і інспекторам, які є на місцях. При тому, що мета, яка була покладена — відсікти тих, хто тут не проживає, не діє, тому що інспектори все одно не можуть обійти всіх.
Ми пропонуємо розділити. Якщо в людини є довідка внутрішньо переміщеної особи, то вона отримає адресну допомогу. Всі інші соціальні виплати, в тому числі, і пенсія, не мають бути залежними від цієї довідки.
Татьяна Курманова: Если человек не претендует на выплаты, ему все равно нужно получать справку?
Ольга Гвоздева: На жаль, так. Ми намагаємось донести Міністерству, що потрібно розділити ці речі.
Але поки що зараз не тільки не йде в бік поліпшення ситуації, а навпаки, — погіршення. На минулому тижні ми дізналися, що планується нова постанова, згідно з якою переселенці мають приходити кожні три місяці в Ощадбанк для фізичної ідентифікації.
З одного боку — це знову черги в Ощадбанку, і будуть страждати люди, які не є переселенцями, з іншого боку — що робити людям з інвалідністю, стареньким людям, у яких Ощадбанк знаходиться в сусідньому селі? Працівники Ощадбанку будуть ходити до цих людей?
Александр Близнюк: Когда закончится проверка переселенцев?
Ольга Гвоздева: Мінсоцполітики обіцяють, що база переселенців запуститься 8 грудня, але звучали вже декілька дат, вони переносились. Зараз, наскільки нам відомо, дали до ступ до регіональних управлінь соціального захисту, але й там є проблеми. Як тільки запуститься база, управлінням соціального захисту буде простіше відслідковувати ситуацію з внутрішньо переміщеними особами.
Александр Близнюк: Що буде з тими переселенцями, яким відмовили у соціальному захисті через те, що не виявили їх за місцем проживання?
Ольга Гвоздева: Всі ці люди мають право знову звернутися до служб соціального захисту із заявою, знову чекати перевірку, і якщо вони цю перевірку пройдуть, то виплати їм поновлять.
Татьяна Курманова: Ольга, как проследить за тем, чтобы обещание замминистра было выполнено? И каким образом повлиять на ситуацию, если оно выполнено не будет?
Ольга Антоненко: Я надеюсь, что обещание будет выполнено, потому что таких, как я достаточно много, — работающих, студентов, школьников и т.д. Безусловно, необходимо обращаться общественным организациям и простым гражданам, не останавливаться и добиваться своих прав.
Ольга Гвоздева: Якщо людину позбавили виплат незаконно, то ми радимо звертатися до суду. Ми очікуємо активності від людей.

Источник https://hromadskeradio.org.



Теги: Донбасс, переселенцы, проверки
    • Очаровательная Николь Кидман превратилась в другую знаменитую киноблондинку (ВИДЕО) Очаровательная Николь Кидман ...
    • Оскар-2014: лучший фильм года - "12 лет рабства" (ВИДЕО) Оскар-2014: лучший фильм года - ...
    • Сексуальная Навка и её мужчины приготовили новые трюки!  Сексуальная Навка и её мужчины ...
    • Топ-50 суперголов лучшего футболиста мира! Топ-50 суперголов лучшего ...

Вверх