ПРО ЩО ДОМОВИЛИСЯ ПОРОШЕНКО І МЕРКЕЛЬ У БЕРЛІНІ – ВСІ ПОДРОБИЦІ

21.05.2017 07:50
Распечатать новость Уменьшить шрифт Увеличить шрифт
ПРО ЩО ДОМОВИЛИСЯ ПОРОШЕНКО І МЕРКЕЛЬ У БЕРЛІНІ – ВСІ ПОДРОБИЦІ

Президент подякував лідерів європейських країн за підтримку і сказав, що сподівається на їхню рішучість.

Із Росією потрібно діяти рішуче, щоби змусити виконати її Мінські домовленості. Про це в Німеччині заявив президент Петро Порошенко перед початком зустрічі з канцлером Ангелою Меркель. Сьогоднішні переговори тривали майже три години. З містечка Ґранзее – матеріал кореспондента "5 каналу" Анни Мірошніченко.
10-й ювілейний з початку президентства візит Президента України до Німеччини. Цього разу канцлер країни Ангела Меркель приймає українську делегацію в урядовому заміському замку. Лідери двох країн почнуть вочевидь з приємного – привітань України з отриманням безвізового режиму. Далі – розмова про ситуацію на Сході і Мінські домовленості.

Коротка зустріч на ганку. Потім у лідерів двох держав ще кілька годин, щоб провести перемови за зачиненими дверима.

Зробити заяви для преси лідери двох країн вирішили до того, як сісти за стіл переговорів. Останній візит української делегації до Німеччини був за іншої атмосфери в Європі. Тоді ще не було виборів у Нідерландах і Франції, каже Петро Порошенко. Але нині обидві країни вже підтвердили курс на об'єднану Європу. Туди ж рухається і Україна. Українська сторона згадує ухвалений безвіз і сподівається, що в травні угода про Асоціацію з ЄС буде ратифікована. Але обидва лідери країн відразу розставляють акценти: за столом переговорів мова більше піде про виконання Мінських домовленостей і одночасно про можливу чергову зустріч Нормандської четвірки.

Ангела Меркель, канцлер Німеччини, сказала: "Ми мусимо зазначити, що перемир'я на сьогодні ще не існує, і Мінські угоди не повністю виконуються. Перемови у Нормандському форматі будуть продовжені і ми обговоримо ймовірну майбутню зустріч чотирьох лідерів".

Президент України одразу дякує лідерам європейських країн за підтримку. І сподівається на їхню рішучість. Бо Мінські домовленості, каже, мають запрацювати. Тим більше в нових реаліях, які спровокувала РФ.

"Ми маємо нові реалії, коли російський Президент Путін видав Укази про визнання фейкових документів. Російський уряд фактично розповсюдив рубльову зону РФ на окупованих територіях. Ми маємо конфіскацію російською владою активів, які належать українській державі і українським громадянам на окупованих територіях, з урахуванням всіх цих реалій. Ми маємо все-таки рішучо діяти далі для того, щоб повернути Мінський процес у конструктивне русло".

Не оминули увагою лідери двох країн і тему гуманітарної ситуації на сході України. Причому на цьому питанні акцентувала сама канцлер Німеччини. Україна ж матиме змогу за столом переговорів повідомити про деталі нещодавної верифікації. І висловити сподівання, що вже найближчим часом – питання звільнення заручників зрушить з місця.

Ірина Геращенко, уповноважена Президента з врегулювання ситуації у Донецькій та Луганській областях, наголосила: "Ми провели процедуру верифікації тих осіб, які зробили злочини проти України, які знаходяться в пенітенціарних закладах, але не хочуть переміщатися на захоплені території. І ми наполягаємо що 24 травня має поставлена крапка в цьому питанні, бо хтось намагається відтягувати час. І ми маємо вити на остаточну дату звільнення заручників і остаточний список".

За зачиненими дверима з такою купою питань – лідери двох країн провели кілька годин. І можливо після цього вже незабаром стане відома дата зустрічі у Нормандському форматі. Адже востаннє четвірка зустрічалася ще торік.

Источник: 5.ua



Теги: Донбасс, Берлин, Порошенко, Меркель
    • Очаровательная Николь Кидман превратилась в другую знаменитую киноблондинку (ВИДЕО) Очаровательная Николь Кидман ...
    • Оскар-2014: лучший фильм года - "12 лет рабства" (ВИДЕО) Оскар-2014: лучший фильм года - ...
    • Сексуальная Навка и её мужчины приготовили новые трюки!  Сексуальная Навка и её мужчины ...
    • Топ-50 суперголов лучшего футболиста мира! Топ-50 суперголов лучшего ...

Вверх