НСЖУ закликає до термінового розблокування передплатної кампанії

06.09.2013 19:56
Распечатать новость Уменьшить шрифт Увеличить шрифт
НСЖУ закликає до термінового розблокування передплатної кампанії

Заява Національної спілки журналістів України

Ситуація, що склалася цього року з передплатною кампанією на друковані ЗМІ, викликає серйозну тривогу і занепокоєння.

Традиційно передплатна кампанія розпочиналась на початку вересня, а цього року взагалі невідомо, коли вона стартує. Державне підприємство «Укрпошта» ніяк не визначиться з тарифами на доставку періодики. Це призвело до того, що обласні дирекції Укрпошти не можуть розпочати процес укладення договорів на доставку, не друкують обласних передплатних каталогів. Редакції газет та журналів не можуть обрахувати свої фінансові плани. Процес повністю зупинено.

Якщо така ситуація триватиме ще кілька тижнів, передплатна кампанія може розпочатись не раніше середини жовтня, що, в свою чергу, призведе до зриву передплати на газети і журнали, а в результаті - до суттєвого, на 30-40%, падіння тиражів.

Найбільш згубно затримка з початком передплатної кампанії позначиться на передплаті місцевої - районної і частково обласної преси, адже в сільській місцевості (на відміну від міст, де читач в основному орієнтується на купівлю преси вроздріб), 90 - 95% тиражів преси реалізується за передплатою.

Національна спілка журналістів України висловлює глибоке занепокоєння ситуацією, що склалася цього року з передплатою на друковані ЗМІ, і вимагає від всіх державних структур, органів влади негайно вжити термінових заходів для розблокування передплатної кампанії.

Вкотре заявляємо, що непродумана, хаотична тарифна політика ДП «Укрпошта» неодноразово створювала серйозні проблеми для редакцій вітчизняних газет та журналів. Чомусь завжди підвищення тарифів на доставку періодики відбувається надто різко і надто пізно, незрозумілим є алгоритм їх визначення, тарифи залишаються непрозорими, не узгоджуються з партнерами, Антимонопольним комітетом України. Така практика є згубною для вітчизняної преси.

Необхідно терміново, протягом кількох днів розблокувати передплатну кампанію! Інакше наслідки для преси можуть бути катастро-фічними.


Голова Національної спілки журналістів України Олег Наливайко.

Теги: журналист, журналистика, Национальный союз журналистов, НСЖУ, Олег Наливайко
    • Очаровательная Николь Кидман превратилась в другую знаменитую киноблондинку (ВИДЕО) Очаровательная Николь Кидман ...
    • Оскар-2014: лучший фильм года - "12 лет рабства" (ВИДЕО) Оскар-2014: лучший фильм года - ...
    • Сексуальная Навка и её мужчины приготовили новые трюки!  Сексуальная Навка и её мужчины ...
    • Топ-50 суперголов лучшего футболиста мира! Топ-50 суперголов лучшего ...

Вверх