- НЕК "Укренерго" оновила інформацію про відключення16:00
- Україна відзначає День Гідності та Свободи13:00
- 20 листопада росіяни вбили 1 і поранили 8 жителів Донеччини12:00
- Уранці 21 листопада ППО збила 6 ракет11:00
- У "Резерв+" запрацювала функція оформлення відстрочки для багатодітних батьків10:00
- 21 листопада графіки відключень діятимуть з 7 до 22 години - Укренерго08:00
- "Сталевий фронт" Ахметова передав спецпідрозділу ВСУ авто та дрони16:00
- У ніч на 20 листопада ППО збила 56 ворожих БпЛА та 2 ракети12:00
- 20 листопада буде діяти одна черга відключень впродовж 16 годин - Укренерго07:00
- Рада прийняла держбюджет-2025 з рекордними видатками на оборону16:00
Уляна Супрун прокоментувала небезпеку нітратів у фруктах
Чи варто боятися цих таємничих добавок? Детальніше читайте у "Країні Здоров'я".
"Нітрати - це солі азотної кислоти, які також називають селітра. Ці солі є частиною багатьох рослин, ґрунту і навіть нашого організму.Більшість здорових людей не матиме проблем з нітратами, адже в допустимих нормах нітрати абсолютно не страшні. Проте, якщо їх споживати з їжею або водою надто багато, вони починають концентруватися в організмі у великій кількості й тоді перетворюються на нітрити, які вже дійсно несуть шкоду", - пояснює в.о. міністра.
Поширена думка, що в кавунах міститься багато нітратів: "Насправді, зі своїми 60 міліграмами на кілограм вони далеко не рекордсмени. Найбільше нітратів є у шпинаті, селері, листовій капусті та столових буряках. В середньому 1-1,5 тисячі міліграмів на кілограм. Найменше шкідливих солей мають цибуля, перець, баклажани та зелений горошок".
ВООЗ рекомендованою денною дозою нітратів вказує 3,7 мг/кг, тобто 222 мг для людини, масою 60 кг. Проте це обмеження сьогодні вважається занадто застережливим, адже у здоровому раціоні показники будуть вищими. Крім того, переваг від вживання овочів більше, ніж потенційних ризиків.
Як мінімізувати шкоду від нітратів?
- Можна вживати менше овочів з першого врожаю - нітратів у них все-таки може бути трохи більше.
- Їжте тільки ті частини овочів та фруктів, що містять найменше нітратів. У столових буряків потрібно відрізати верхню та нижню частину коренеплодів, у кабачків - шкірку, в огірків та редиски - відрізати хвостики та очистити від шкірки, в капусті варто позбавитись верхніх листків та не їсти качан. Кавуни, як і дині, найбільшу частину нітратів накопичують в недостиглій частині м'якоті, яка прилягає до шкірки.
- Одним з ефективних способів зменшити кількість нітратів є виварювання. За 40-50 хв. кількість нітратів зменшується приблизно на 40-80%.
Теги: Донбасс, здоровье, фрукты, нитраты
- Стрілецький батальйон з поліцейських-добровольців Донеччини вирушив на передову (ВІДЕО)14:00
- Оперативная информация Генштаба ВСУ о ситуации на Донбассе09:00
- 19 листопада росіяни поранили 3 жителів Донеччини11:00
- Оперативная информация Генштаба ВСУ о ситуации на Донбассе09:00
- 18 листопада росіяни вбили 3 і поранили 7 жителів Донеччини11:00
- Оперативная информация Генштаба ВСУ о ситуации на Донбассе09:00
- В окупованому Луганську перестали працювати обмінники16:00
- Зеленський відвідав Покровськ (ВИДЕО)15:00
- Міськрада Маріуполя проводить анкетування власників пошкодженого та знищеного майна13:00
- 17 листопада росіяни поранили 1 жителя Донеччини12:00