Як визначити свою зайву вагу, точніше — жир. Блог британського експерта

20.08.2017 13:54
Распечатать новость Уменьшить шрифт Увеличить шрифт
Як визначити свою зайву вагу, точніше — жир. Блог британського експерта

У 90% дорослих і 50% дітей в розвинених країнах є зайвий жир. Звучить загрозливо, чи не так?

Поняття «зайвий жир» з'явилося недавно. Раніше говорили «зайва вага» або «ожиріння». Але що це означає?

Зайву вагу і ожиріння, як правило, діагностують за допомогою індексу маси тіла (ІМТ). Але цей метод досить неоднозначний, оскільки не враховує кількість жиру в тілі людини — лише загальна вага і зріст. Так, невисокі, м'язисті люди теж можуть потрапити в категорію, яка страждає ожирінням. Якщо ж вимірювати жир, а не загальну вагу, то вийде, що у 70% людей кількість жиру в організмі перевищує норму. Тобто, в тілі міститься така кількість жиру, яка може негативно позначитися на здоров'ї.

Жирові відкладення необхідні для нормального функціонування, але їх надлишок підвищує ризик розвитку ряду захворювань: діабет 2 типу, серцеві захворювання і деякі види раку.

Дані показують, що індекс маси тіла не виявляє зайвий жир приблизно в половині випадків, і ставить під сумнів доцільність застосування цього методу в принципі. Це означає, що у багатьох з індексом маси тіла в рамках норми (20-24,9) може бути зайвий жир, але вони навіть не підозрюють про це.

При вимірюванні жиру в організмі потрібно врахувати різні фактори, що впливають в свою чергу на вибір методу вимірювання. До них відносяться точність, інвазивність, ціна, доступність і простота використання.

Медики активно використовують метод ІМТ перш за все тому, що він дешевий, неінвазивний і зрозумілий людям. Це можна сказати і про інші методи, але вони точніше вимірюють масу тіла і жирові відкладення. Є ще більш точні методи оцінки рівня жирових відкладень, але вони часто непрактичні або дорогі у використанні.

Високотехнологічні підходи

Кращий спосіб виміряти кількість жиру в організмі —  використовувати технологію візуалізації внутрішніх органів. Це можуть бути і такі відомі методи візуалізації як МРТ або КТ, а також менш відомі, наприклад, двохенергетична рентгенівська абсорбціометріяабо DEXA - сканування.

DEXA - сканування використовує рентгенівські знімки для отримання високоточних вимірювань маси жиру, жирової тканини і мінералів кісток. За рівнем інформативності і точності цей метод випереджає всі інші способи вимірювання жирових відкладень. Важливо зазначити, що в усьому світі є відносно невелика кількість DEXA -Сканер —  це дуже дорога техніка.

Існують й інші, більш дешеві й доступні технології, але менш точні. Біоімпедансний аналіз (BIA) неінвазивний, недорогий і все частіше використовується для вимірювання складу тіла, включаючи відсотковий вміст жиру в організмі. (...)

Більш прості методи

Крім високотехнологічних методів, існують прості, неінвазивні і дешеві способи вимірювання жирових відкладень. Вони дуже добре прогнозують ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Ці методи засновані на вимірюванні окружності талії і порівнянні її або з окружністю стегон (співвідношення об'єму талії до об'єму стегон), або з ростом (співвідношення об'єму талії до зросту).

Коли мова йде про співвідношення об'єму талії до об'єму стегон, Всесвітня організація охорони здоров'я вважає ожирінням показники від 0,9 і вище —  для чоловіків, і 0,85 — для жінок. Наприклад, жінка з талією в 86,4 см і стегнами в 101,6 см має співвідношення талії до стегон 0,85. При прогнозуванні серцево-судинних захворювань цей метод працює краще, ніж ІМТ. Він простий, дешевий, а якщо правильно користуватися рулеткою, то і інформативний.

Але найкращим методом оцінки жирових відкладень є, напевно, співвідношення об'єму талії до зросту. Саме цей метод використовувався в дослідженні, яке визначило, що до 90% людей в світі мають зайвий жир. Стандартний спосіб вимірювання співвідношення об'єму талії до зростання схожий на вимірювання співвідношення об'єму талії до об'єму стегон, тільки замість окружності тазостегнового суглобу береться зростання. Здорове співвідношення об'єму талії до зросту —  не вище 0,5. Відповідно, талія повинна бути в два рази менше, ніж ріст. Наприклад, чоловік зростом в 183 см і талією 91,5 см має співвідношення талії до зросту 0,5.

Ще один варіант вимірювання співвідношення талії до зросту —  розділити об'єм талії на квадратний корінь зросту. Вважається, що це найкращий метод визначення ризику розвитку захворювань, пов'язаних з надмірними жировими відкладеннями. Він працює майже для всіх, незалежно від того, який у вас зріст. (...)

Важливо зрозуміти, що індекс маси тіла —  не істина в останній інстанції. Поки цей метод не вдосконалять або не здешевлять DEXA-сканування, для вимірювання рівня жиру в організмі і визначення пов'язаних з цим ризиків краще користуватися такими методом як співвідношення обсягу талії до зросту.

Ці методи напрочуд дешеві і прості, а їх ефективність підтверджується безліччю наукових даних . Прийшов час медикам по всьому світу почати ними користуватися.

Источник: nv.ua



Теги: Донбасс, вес, жиры, эксперт
    • Очаровательная Николь Кидман превратилась в другую знаменитую киноблондинку (ВИДЕО) Очаровательная Николь Кидман ...
    • Оскар-2014: лучший фильм года - "12 лет рабства" (ВИДЕО) Оскар-2014: лучший фильм года - ...
    • Сексуальная Навка и её мужчины приготовили новые трюки!  Сексуальная Навка и её мужчины ...
    • Топ-50 суперголов лучшего футболиста мира! Топ-50 суперголов лучшего ...

Вверх