Донбас на порозі катастрофи

23.07.2016 21:43
Распечатать новость Уменьшить шрифт Увеличить шрифт

Про загрозу екологічної катастрофи через промислові відходи фенольного заводу, який розташований у населеному пункті Новгородське Донецької області (знаходиться поблизу лінії розмежування) неодноразово повідомлялося у пресі. Це питання є актуальним ще з весни поточного року через пошкодження дамби шламонакопичувача, у якому зберігаються промислові відходи хімічного виробництва. Але вирішувати проблему не дають окупанти.


Ось як пише про це прес-офіцер української сторони СЦКК підполковник Вадим БАКАЙ:
"Нагадаємо, що дамба була пошкоджена внаслідок обстрілів з боку членів незаконних збройних формувань ОРДО. Але й це ще не все. Розриви артилерійських боєприпасів вивели з ладу й трубопровід, через який здійснюється відкачування води. Тому переповнення водою цього об’єкту може призвести до прориву дамби і сходження отруйного селевого потоку, формування токсичної хмари, зараження місцевої річки та – загибель людей.
Не дивлячись на багаторазові звернення керівництва української сторони СЦКК щодо надання гарантій безпеки для завершення робіт для відновлення дамби шламонакопичувача 3-ї черги фенольного заводу ТОВ "НВО "Інкор і К°", на даний час досягти порозуміння з керівництвом російської групи Спільного центру, не вдається.
На превеликий жаль, російська сторона вчергове зайняла позицію стороннього спостерігача, не бажаючи докладати зусиль у вирішенні проблеми, яка загрожує екологічною катастрофою Донбасу.
Українська сторона Спільного центру інформує, що на даний час на шламонакопичувачі зберігаються небезпечні хімічні речовини рідких відходів у кількості 2706 куб. м, у тому числі: фенол – 31,5 т, піридин – 37,8 т, сірчана кислота – 1071 т. Крім того, у шламонакопичувачі зберігається 266325 тон твердих відходів.
Даний шламонакопичувач розташований на відстані 1,2 км від шламонакопичувача 1-ї черги, де на даний час зберігається ще 510 тис. куб. м хімічних речовин рідких відходів.
За проведеними фахівцями української групи СЦКК оцінками, прорив дамб зазначених об’єктів гарантовано призведе до забруднення населених пунктів Артемове, Торецьк, Новгородське, Неліпівка та багатьох інших, у тому числі й на території ОРДО.
Через неминуче потрапляння отруйних речовин у річку Кривий Торець, що впадає у Сіверський Донець, яка, у свою чергу, забезпечує питною водою практично весь Донбас, катастрофа матиме регіональний масштаб, в епіцентрі якого опиняться мільйони людей.
Керівництвом української групи СЦКК вкотре надано гарантії безпеки для проведення всього комплексу робіт на шламонакопичувачі фенольного заводу та направлене відповідне звернення до керівництва російської сторони Спільного центру.
Українська сторона СЦКК сподівається на адекватну реакцію російської групи та якнайшвидшого вирішення даного питання з боку керівництва ОРДО".



Теги: Донбасс, война, катастрофа, экология, АТО
    • Очаровательная Николь Кидман превратилась в другую знаменитую киноблондинку (ВИДЕО) Очаровательная Николь Кидман ...
    • Оскар-2014: лучший фильм года - "12 лет рабства" (ВИДЕО) Оскар-2014: лучший фильм года - ...
    • Сексуальная Навка и её мужчины приготовили новые трюки!  Сексуальная Навка и её мужчины ...
    • Топ-50 суперголов лучшего футболиста мира! Топ-50 суперголов лучшего ...

Вверх