Чи час переселенцям в Україні виходити на політичне поле?

21.09.2016 12:37
Распечатать новость Уменьшить шрифт Увеличить шрифт
Чи час переселенцям в Україні виходити на політичне поле?

У Львові 16 вересня відбулася публічна дискусія "Біженці, що потерпіли від збройного конфлікту та окупації частини території України, та післявоєнний досвід Східної Європи". В заході взяли участь литовські та українські експерти з проблематики вимушеної міграції.

Ось, що пише про цей захід EAST EUROPEAN COOPERATION - RYTŲ EUROPOS BENDRADARBIAVIMAS:

"Литовську Республіку представляв колишній член Сейму Литви, представник Центру дослідження геноциду і резистенції мешканців Литви Альгіс Кашета (Algis Kašėta) з доповіддю "Боротьба литовських емігрантів за відновлення Незалежності Литви". "Результатом діяльності литовських емігрантів стало створення низки організацій, що впливали на рішення, які ухвалювалися на самому високому рівні – Конгресу та Палати представників США, Європарламенту. Литовські громади діяли у 18 країнах світу та внесли суттєвий внесок у звільнення Литви та поновлення Незалежності", – розповів Альгіс Кашета.

Альгіс Кашета поділився успішним досвідом боротьби литовців проти радянської окупації

Також під час публічної дискусії свої доповіді про теперішню ситуацію з переселенцями в Україні представили президент ДМГО "Альянс" Світлана Закревська, журналістка Вероніка Міронова, політолог, громадський активіст Станіслав Федорчук.

На думку Світлани Закревської, на сьогодні в Україні досить складна ситуація зі внутрішньо переміщеними особами, які продовжують відчувати прояви стигматизації. "З подачі влади, яка не справляється зі своїми функціями з дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб, ускладнений процес інтеграції ВПО в місцеві громади. Здебільшого переселенців сприймають не як нові можливості для регіону або міста, куди вони перемістилися, а як конкурентів – наприклад, при працевлаштуванні або оформленні дітей в навчальні заклади. Це призводить до дискримінації ВПО, уповільнює та ускладнює інтеграцію в місцеві громади. Переселенці опинились у замкненому колі, яке неможливо розірвати без політичної волі та бажання дійсно вирішувати болючу проблему", – вважає президент ДМГО "Альянс".

Натомість Вероніка Міронова впевнена, що для подолання стигми та ізоляції переселенців необхідно більше розповідати про їхні історії успіху. "В провідному виданні Заходу України Zaxid.net впродовж червня-серпня вийшла серія публікацій про переселенців, які знайшли свою справжню долю у Львові або в Дрогобичі, як, наприклад, декілька кримськотатарських родин. Такі історії потрібні, бо вони слугують орієнтиром і надихають інших на зміни в житті", – впевнена Міронова, яка виїхала з Донецька в травні 2014 року.

"Львівська частина проекту ЕЕС цього року вмістила в себе різні аспекти головної теми – проблематики внутрішніх переселенців в Україні. Я переконана, що про переселенців треба говорити якомога більше та шукати інструменти, можливості, які б допомагали ВПО вирішувати не тільки повсякденні побутові проблеми, але сприяли формуванню груп, спрямованих на створення політичної позиції влади зі всіх питань, які відносяться до проблематики окупованих територій України. Життя продовжується, і люди мають дивитися в майбутнє та мати впевненість у тому, що існує потужна сила, яка захищає та відстоює їх інтереси. Крім того, ми хотіли показати, що для нових громад переселенці – це не тягар, а дійсно нові можливості. Взаємодія, підтримка підуть приймаючий громаді тільки на користь, сприятимуть розвитку та набуттю нового позитивного досвіду", – резюмувала Беатріче Белявців.

Організатори заходу: громадська організація "Східноєвропейське партнерство", Незалежний культурологічний часопис "Ї", за фінансової підтримки за фінансової підтримки Програми розвитку співробітництва та підтримки демократії МЗС Литовської Республіки.



Теги: Украина, помощь, власть, переселенцы, громада
    • Очаровательная Николь Кидман превратилась в другую знаменитую киноблондинку (ВИДЕО) Очаровательная Николь Кидман ...
    • Оскар-2014: лучший фильм года - "12 лет рабства" (ВИДЕО) Оскар-2014: лучший фильм года - ...
    • Сексуальная Навка и её мужчины приготовили новые трюки!  Сексуальная Навка и её мужчины ...
    • Топ-50 суперголов лучшего футболиста мира! Топ-50 суперголов лучшего ...

Вверх