У Львові відкрили пам’ятник Стусу

04.09.2016 18:28
Распечатать новость Уменьшить шрифт Увеличить шрифт
У Львові відкрили пам’ятник Стусу

Сьогодні, 4 вересня, у річницю загибелі Василя Стуса (український поет, перекладач, прозаїк, літературознавець, правозахисник, один із найактивніших представників українського культурного руху шістдесятників. Лауреат Державної премії ім. Т. Шевченка (1990), Герой України (2005, посмертно), якого не стало 4 вересня 1985 року (табір ВС-389/36-1 біля села Кучино, Пермський край, РРФСР) на території Львівського навчально-виховного комплексу ім. В. Стуса "Спеціалізована школа І ступеня – гімназія міжнародних відносин" відкрили пам’ятник Василю Семеновичу.
Ось, як пише про це zaxid.net:
"Пам’ятник – це дипломна робота студента Львівського державного коледжу декоративного і ужиткового мистецтва ім. І. Труша Віталія Думина. Виготовлений він із вапняку. Спершу монумент зробили у натуральний розмір у глині, пізніше екземпляр перенесли у гіпс, а потім вже в камінь.
"Я зробив безліч ескізів і продемонстрував один з них, який був вже затверджений. Це Василь Стус і позаду така стилізація каміння. Це така скеля, яка демонструє його незламний характер і його мужність", – розповів автор проекту Віталій Думин.
ам’ятник у навчальному закладі називають народним, адже збирали на нього гроші, а це близько 30 тис. грн усією громадою. Долучались вчителі, учні та батьки. Школа носить ім’я українського правозахисника з 1999 року, відтак не поставити монументу тут вважають було б не правильно.
"Коли школа стільки часу носила ім’я Василя Стуса. Я думаю, що все покроково йшло до того, щоб ми його встановили. Ну і в часи змін в нашій державі, в часи таких досить складних моментів, думаю – це ще один приклад того, що вміємо боротися, ми вміємо творити і даний пам’ятник для школи буде символом патріотичності і мужності, які надав нам українцям Василь Стус", – сказав директор НВК ім. Василя Стуса - Михайло Заремба".

Нагадаємо, що у Стуса є зв’язки з Донбасом. У 2001 року в Донецьку на фасаді філологічного корпусу Донецького державного університету, де навчався Стус, було встановлено барельєф на його честь. Проте пам'ятний знак було знищено окупаційною російською владою 5 травня 2015 року. Сам ДонНУ-переселенець, який теперь мешкає у Вінниці, з 2016 року носить їм’я Стуса.



Теги: Украина, Львов, культура, памятник, Василий Стус

Вверх